HappyMac

Keeping Macs happy since 2001

Υπαγόρευση κειμένου στο macOS

Houston2

Ενεργοποίηση υπαγόρευσης κειμένου στο macOS


Μου έχει κάνει εντύπωση πόσο λίγοι Έλληνες χρήστες Mac ξέρουν ότι ο υπολογιστής τους έχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα υπαγόρευσης κειμένου που έχει και το iPhone, και μάλιστα και στα Ελληνικά. Δεν υπάρχει πιο βολικό και γρήγορο πράγμα από το να "μιλάς" στο mac σου κι αυτός να γράφει το κείμενο για εσένα. Είπα λοιπόν να γράψω ένα μικρό οδηγό για την ενεργοποίησή της. Αν θυμάμαι καλά η δυνατότητα υποστηρίζεται από την έκδοση macOS 10.10.x και μετά, δηλαδή υπάρχει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον.

Για να την ενεργοποιήσετε θα χρειαστεί να ανοίξετε τα System Preferences.
Όσοι βιάστηκαν να αναβαθμίσουν σε macOS Sierra (10.12.x), θα χρειαστεί να πάνε στις ρυθμίσεις Keyboard, στο Tab Dictation.
Όσοι είναι ακόμα σε Yosemite (10.10.x) ή σε El Capitan (10.11.x) θα δουν ότι υπάρχει ξεχωριστή ρύθμιση με την ονομασία Dictation & Speech
Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιά έκδοση λειτουργικού "φοράει" ο Mac σας, μπορείτε να επιλέξετε About this Mac από το μηλαράκι επάνω αριστερά στα μενού, και να βεβαιωθείτε.


SysPrefs

Θα συνεχίσω τον οδηγό με οδηγίες και "οθονιές" από El Capitan, αλλά είναι το ίδιο ακριβώς και στα άλλα συστήματα.
• Μπαίνοντας στο Dictation & Speech, και όντας στο tab Dictation, θα πατήσετε το μαγικό ΟΝ και θα ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα υπαγόρευσης.
• Η επιλογή Use Enhanced Dictation θέλουμε επίσης να είναι τσεκαρισμένη. Αυτή, μας δίνει τη δυνατότητα με το κατέβασμα "λεξικών" για κάθε γλώσσα που θα επιλέξουμε (βλ. επόμενο βήμα), να κάνουμε χρήση της υπαγόρευσης ακόμα και όντας εκτός internet. Αν δεν την έχετε ενεργή, κάθε φορά που θα υπαγορεύετε ο υπολογιστής θα "στέλνει" ό,τι είπατε στην Apple και θα σας "επιστρέφει" το αποτέλεσμα σε κείμενο. Αν δεν την ενεργοποιήσετε, μην απορήσετε αν στα επόμενα Wikileaks βρείτε τη λίστα σας για το σούπερ-μάρκετ.

ElCapitan_Speech

• Στο αριστερό μέρος του παραθύρου και κάτω από το εικονίδιο του μικροφώνου μπορείτε να επιλέξετε ποιό μικρόφωνο θα χρησιμοποιείται για υπαγόρευση, αν βέβαια έχετε παραπάνω από ένα.
Ακόμα και με το ενσωματωμένο μικρόφωνο, με λίγη εξάσκηση και αν δουλεύετε σε ήσυχο περιβάλλον θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα. Αν όμως σκοπεύετε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά και δουλεύετε π.χ. στη Σταδίου με 1000 διαδηλωτές από κάτω, αξίζει να επενδύσετε σε ένα εξωτερικό μικρόφωνο ή headset.

• Παρακάτω, θα δείτε προεπιλεγμένη γλώσσα τα Αγγλικά (UK). Εδώ, θα πρέπει να κλικάρετε επάνω της και να επιλέξετε Add Language… για να προσθέσετε και τα Ελληνικά ή όποια άλλη γλώσσα θέλετε ώστε να αρχίσουν να κατεβαίνουν τα απαραίτητα "λεξικά". Ενδιαφέρον είναι ότι έχω αναφορές από πελάτες και φίλους ότι είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην υπαγόρευση Αγγλικών απενεργοποιώντας τα UK English και ενεργοποιώντας τα US ή Australian, γιατί η προφορά τους ήταν πιο κοντινή σε αυτά.
Εγώ, πάλι, με καταγωγή από το Cambridge Κυψέλης, δε συνάντησα ποτέ τέτοια προβλήματα.

• Εδώ, επίσης, θα δείτε επιλογές για το πως να καλείτε αυτή τη δυνατότητα. Προσωπικά, βρίσκω την προεπιλεγμένη εντολή "Press Fn (Function) Key Twice" πολύ βολική και ως θέση στο πληκτρολόγιο, αλλά και ως την επιλογή που θα πατηθεί λιγότερες φορές "κατά λάθος". Αλλιώς, έχετε την επιλογή να κάνετε το ίδιο με το Command Key (cmd) ή να φτιάξετε το δικό σας keyboard shortcut.

Λοιπόν, "κατεβάστε" γλώσσες και πάμε για δοκιμή!

Select-Lang

GreekDL


Η υπαγόρευση κειμένου σε χρήση

Έχοντας κάνει τα παραπάνω, πηγαίνετε σε όποια εφαρμογή θέλετε που να επιτρέπει εισαγωγή κειμένου (Mail, Safari, Pages, Word, κ.α.) στο πεδίο εισαγωγής κειμένου, χαλαρώστε στην καρέκλα σας και πατήστε το πλήκτρο fn 2 φορές. Θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο από όπου μπορείτε να επιλέξετε γλώσσα υπαγόρευσης και να ξεκινήσετε την υπαγόρευση κειμένου. Επιπλέον, μπορείτε να δώσετε εντολή για σημεία στίξης ή απλή μορφοποίηση κειμένουόπως "κόμμα", "τελεία", "ερωτηματικό", "κενό", "άνοιγμα παρένθεσης" και κλείσιμο παρένθεσης", "κάθετος "(/), "αλλαγή γραμμής".
Ειδικά αυτή η αλλαγή γραμμής πρέπει να μου πήρε κανένα δεκάλεπτο να τη βρω, λέγοντας στο mac μου με κάθε δυνατή προφορά (μάταια) "enter, return, κλπ", για να ανακαλύψω μετά στη λίστα εντολών ότι το σωστό ήταν να πω απλά αλλαγή γραμμής ή το σιδηρόδρομο πάτημα πλήκτρου return".
Η περίφημη λίστα εντολών έρχεται μπροστά σας λέγοντας το μαγικό "εμφάνιση εντολών" όπου και θα εκπλαγείτε πραγματικά με το εύρος των δυνατοτήτων της υπαγόρευσης κειμένου. Ο mac σας γίνεται πραγματικά ο προσωπικός σας γραμματέας, το μόνο που δε φτιάχνει είναι καφές (το χρυσό δισκοπότηρο στα αιτήματα των computer users, δεκαετίες τώρα).


fnfnScreen Shot 2016-10-08 at 09.57.08

Ανακεφαλαίωση, και φύγαμε!


Ενεργοποίηση Υπαγόρευσης για χρήστες Mac Os X Yosemite και El Capitan (10.10.x και 10.11.x)
System Preferences > Dictation&Speech

Ενεργοποίηση Υπαγόρευσης για χρήστες macOS Sierra
System Preferences > Keyboard > Dictation

Καλές υπαγορεύσεις!

blog comments powered by Disqus